Verzendkosten NL & BE €7,25

Vanaf €79 gratis verzending

Achteraf betalen

Exclusieve producten


Afbeelding voor Hoe onderhoud je graffiti kunstwerken?

Hoe onderhoud je graffiti kunstwerken?

Joopie

Joopie Schrijver
13 sep. 2024

Graffiti pieces zijn vaak indrukwekkend, kleurrijk en expressief. Maar net als elk ander kunstwerk, hebben ze zorg en onderhoud nodig om hun kleur en intensiteit te behouden, vooral als ze in de buitenlucht worden gemaakt voor een opdrachtgever. In dit artikel bespreken we waarom onderhoud van je pieces essentieel is, hoe je graffiti kunstwerken kunt beschermen, en welke producten je kunt gebruiken om ze in topconditie te houden.

Waarom is Onderhoud van graffiti belangrijk?

Graffiti, vooral als het wordt aangebracht op buitenmuren, wordt blootgesteld aan de elementen: regen, zon, wind en vuil. Deze factoren kunnen de kleuren van je werk doen vervagen en het oppervlak aantasten. Bovendien kan je werk in een openbare ruimte worden blootgesteld aan vandalisme of tags van andere artiesten.

Goed onderhoud kan de levensduur van je graffiti kunst verlengen, de kleuren helder houden en het beschermen tegen externe schade. In dit artikel geven we je 4 tips voor het onderhoud van je graffiti werk.

Image1

Muurschildering door @jonahvischer 


Tips voor het onderhouden van graffiti pieces

1. Gebruik van lak of beschermende coatings

Waarom het werkt: Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je graffiti kunstwerk te beschermen, is door een beschermende vernis aan te brengen. Deze vernis beschermt tegen UV-straling, wat het vervagen van de kleuren door zonlicht vertraagt. Bovendien zorgt het voor een waterdichte laag die regen en vocht afweert.

Aanbevolen product: Loop Varnish biedt een uitstekende bescherming tegen UV-straling en vocht. Het is eenvoudig aan te brengen en beschikbaar in satijnen afwerking.

Hoe te gebruiken: Zorg ervoor dat je kunstwerk volledig droog is voordat je de vernis aanbrengt. Spray de vernis gelijkmatig over het hele oppervlak op een afstand van ongeveer 30 cm. Voor extra bescherming kun je meerdere dunne lagen aanbrengen.

2. Reiniging van graffiti 

Waarom het werkt: Zelfs met beschermende coatings kan vuil zich na verloop van tijd ophopen op je kunstwerk. Regelmatige reiniging is belangrijk om je werk helder en schoon te houden. 

Aanbevolen product: Gebruik een zachte doek of spons en water om stof, vuil en milde vervuiling te verwijderen zonder je werk te beschadigen.

Hoe te gebruiken: Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de verf kunnen aantasten. Maak een doek licht vochtig en veeg voorzichtig over het oppervlak van je graffiti kunst. Gebruik geen harde borstels of schurende materialen, aangezien deze krassen kunnen veroorzaken.

 

3. Bescherm je kunstwerk tegen vandalisme

Waarom het werkt: Als je werk in een openbare ruimte is gemaakt, bestaat de kans dat andere artiesten eroverheen taggen of dat het wordt beschadigd door vandalisme. Hoewel het moeilijk is om dit volledig te voorkomen, kun je stappen ondernemen om je werk beter te beschermen.

Aanbevolen product: Anti graffiti coating is een onzichtbare laag die je werk beschermt tegen overgespoten verf. Tags kunnen eenvoudig worden verwijderd zonder je originele kunstwerk te beschadigen.

Hoe te gebruiken: Breng de coating na het voltooien van je piece aan volgens de instructies van de fabrikant. Deze coating creëert een beschermende barrière die voorkomt dat andere verf hecht, waardoor je overgespoten tags gemakkelijk kunt verwijderen.

 

3. Kies de juiste locatie

Waarom het werkt: De locatie van je graffiti kunstwerk speelt een grote rol in de levensduur ervan. Probeer je werk te plaatsen op muren die minder direct worden blootgesteld aan zonlicht en regen, zoals onder bruggen of in overdekte ruimtes. Een beschutte plek kan de levensduur van je kunstwerk aanzienlijk verlengen.

Tip: Als je van plan bent om op muren te schilderen die veel aan zonlicht worden blootgesteld, zorg dan voor extra UV-bescherming door een hoogwaardige lak te gebruiken.


Bij Cantastic hebben we een assortiment aan producten die speciaal zijn ontworpen om graffiti kunst te beschermen en te onderhouden. Bekijk onze primers en lakken om je werk in perfecte staat te houden.



Onze favorieten

Exclusieve deals & unieke graffiti content direct in je inbox - helemaal gratis

Geen spam - 1 mail per maand. Je kunt je altijd weer afmelden.